top of page

LKQ Europe vastbesloten een bedrijf te worden met netto-nul uitstoot

De verduurzamingsontwikkelingen binnen LKQ Europe om in 2050 klimaatneutraal te zijn liggen op schema. LKQ Europe draagt met belangrijke initiatieven bij aan de duurzaamheidsagenda van de LKQ Corporation, uitgelicht in het nieuwe duurzaamheidsrapport van LKQ.


Zug, Zwitserland. LKQ Europe, de toonaangevende marktleider in de automotive aftermarket, heeft de belofte om in 2050 klimaatneutraal te worden opnieuw bevestigd.

LKQ Corporation heeft recentelijk het duurzaamheidsrapport van 2021 gepubliceerd. Hierin wordt de doorlopende focus op verantwoordelijke milieu-, maatschappelijke en beleidspraktijken (“ESG”) samengevat, inclusief documentatie hoe LKQ de diversiteit, opleidingen voor medewerkers en de veiligheid bevordert.


LKQ Corporation is al lange tijd een leider als gaat om milieuvriendelijke diensten en duurzaamheid. Dit vormt in feite de basis waarop LKQ is gebouwd. Vandaag is LKQ het grootste voertuigrecycleerebedrijf ter wereld en de grootste leverancier van alternatieve en aftermarket-onderdelen en -diensten. LKQ recyclet meer dan 90% van de materialen van verworven voertuigen. In 2021 verwierf LKQ Corporation rond 780.000 voertuigen, resulterend in 2,1 miljoen banden en 1,1 miljoen ton verpletterd autoschroot. Vorig jaar werden 13,8 miljoen gerecyclede onderdelen verkocht.


LKQ’s toewijding aan duurzaamheid is een essentieel onderdeel van de bedrijfsstrategie. Deze toewijding is gebaseerd op de Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties. LKQ is betrokken bij duurzaamheidsprojecten die een positieve invloed zullen hebben op hun klanten, het klimaat en het milieu, alsook op hun medewerkers en de maatschappij.


“Bij LKQ Europe is onze benadering rondduurzaamheid, gebaseerd op drie zuilen: de planeet, de mensen en de maatschappij. Als leidende distributeur van automotive aftermarketonderdelen in Europa met een state-of-the-art distributienetwerk, ligt onze hoofdfocus op het reduceren van emissie”, aldus Arnd Franz, CEO van LKQ Europe. “We werken aan de ontwikkeling van duurzame bedrijfsoplossingen op alle gebieden en in alle regio’s. We reduceren de CO2-uitstoot van onze bedrijven, bevorderen de betrokkenheid van medewerkers en ondersteunen de lokale samenleving waarin we actief zijn. Ook volgen we een doorlopend traject met het einddoel om in 2050 klimaatneutraal te zijn.”
Toonaangevende enabler in de automotive sector als het gaat om circulaire economie


LKQ draagt bij aan een duurzame samenleving en verbetert de veiligheid, betrouwbaarheid en levensduur van auto’s door het toepassen van principes van de circulaire economie op het bedrijfsmodel. Dit omvat reparatie, reproductie en recyclen van auto-onderdelen waardoor waardevolle grondstoffen worden bespaard. Alleen al vorig jaar konden met de wereldwijde activiteiten in de reproductie bij LKQ naar schatting 26.000 ton grondstoffen, 208.000 kilowattuur elektriciteit en 43.000 ton CO2 worden bespaard.

Momenteel investeert LKQ Europe in oplossingen voor de toekomst voor de behandeling van tractiebatterijen. Er worden tegen 2030 alleen al in Europa rond 34 miljoen geïnstalleerde hoogspanningsaccu’s in de vloot van elektrische voertuigen verwacht die uiteindelijk zullen moeten worden gerepareerd, gereproduceerd, hergebruikt of gerecycled. LKQ wil de eerste op de markt zijn als het gaat om elektrificatie op de onafhankelijke aftermarket en is vastbesloten om oplossingen te bieden voor deze uitdaging.

In mei 2021 nam de LKQ Corporation het bedrijf Green Bean Battery over. Dit is een reviseer- en installatiebedrijf voor hybride accu’s dat een eigen reviseerproces voor hybride accu’s heeft ontwikkeld dat voor een betrouwbaardere accu zorgt en tegelijkertijd de nuttige levensduur voor hybride voertuigen verlengt.

Op pad naar klimaatneutraliteit


LKQ draagt bij aan de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs en werkt aan een roadmap rond duurzaamheid over emissies met als doel de Scope 1- en Scope 2-uitstoot tegen 2030 met 30% te verlagen in vergelijking met de basislijn van 2021 in verhouding tot de omzet. Er zijn in verschillende landen pilotprojecten opgezet met bestelwagens die op elektrische batterijen en HVO-brandstof rijden. Deze zullen richting geven aan de roadmap naar klimaatneutraliteit in 2050. De eerste resultaten zijn veelbelovend en enkele van de nieuwe bestelwagens maken reeds onderdeel uit van ons netwerk van lokale vestigingen voor de laatste kilometers van leveringen.

De route van LKQ naar klimaatneutraliteit omvat ook gedragsveranderingen zoals het opleiden van bestuurders, voertuigen met minder uitstoot, het gebruik van alternatieve brandstoffen en initiatieven in gebouwen, vestigingen en producten. Er zijn nu bijvoorbeeld 8.500 zonnepanelen geïnstalleerd op het nieuwste en BREEAM Excellent gecertificeerde distributiecentrum in Berkel en Rodenrijs in Nederland. Het bedrijf werkt samen met hun leveranciers om de CO2-voetafdruk van de geleverde producten te identificeren, die door LKQ worden gedistribueerd, om voor een continue vooruitgang te zorgen op weg naar een CO2neutrale economie.

Bouwen aan een gemeenschappelijke Europese bedrijfscultuur


Een belangrijk doel is om alle medewerkers een veilige en motiverende werkomgeving te bieden door de verschillende achtergronden te waarderen, diversiteit en inclusie te ondersteunen, individuele ontwikkelingen te bevorderen met het nieuwe interne LKQ YOUopleidingsprogramma en te bouwen aan een gemeenschappelijke Europese bedrijfscultuur. Afgelopen zomer lanceerde LKQ de eerste wereldwijde enquête over medewerkersbetrokkenheid, “Your Voice Matters”. LKQ heeft verbeterpunten kunnen identificeren en heeft zinvolle stappen gezet op basis van de enquête. Met de campagne “Let’s Move Together” moedigde LKQ Europe collega’s aan om samen te bewegen. Het doel was om het bewustzijn te verhogen van het belang van mentale gezondheid en hoe lichamelijke gezondheid en lichaamsbeweging de mentale toestand kunnen verbeteren.


Over LKQ Europe


LKQ Europe, een dochteronderneming van LKQ Corporation, met hoofdkantoor in Zug, Zwitserland, is de toonaangevende distributeur van aftermarketonderdelen voor auto’s, bedrijfsbussen en industriële voertuigen in Europa. Momenteel zijn er ongeveer 26.000 werknemers met een netwerk van meer dan 1.000 filialen en een omzet van ongeveer 6,1 miljard dollar in 2021. De organisatie bevoorraadt meer dan 100.000 onafhankelijke werkplaatsen in meer dan 20 Europese landen.

De groep omvat Euro Car Parts LKQ, Fource, RHIAG-groep, Elit, Auto Kelly, STAHLGRUBERgroep en de recyclingspecialist Atracco. LKQ heeft ook een minderheidsbelang in de Mekonomen-groep.


Het LKQ - duurzaamheidsrapport is te vinden op www.lkqcorp.com onder Corporate Responsibility.

bottom of page