top of page

Inschrijvingen auto’s: zonnige cijfers voor occasies en nieuwe wagens in verregende julimaand
Filip Rylant, woordvoerder van TRAXIO : “Na verschillende sterke maanden ging de tweedehandsmarkt ook in juli op hetzelfde krachtige elan verder groeien, met een groei van maar liefst +16,6% tot 57.594 eenheden. Gecumuleerd over de eerste zeven maanden bedraagt de stijging +7,2%: dat zijn 27.187 eenheden meer dan in dezelfde periode van 2022, maar er is wel een achterstand van 18.659 stuks ten opzichte van 2021 (-4,4%). De markt evolueert dus opnieuw gunstig, maar we bereiken nog altijd niet het niveau van het sterke jaar 2021. Positieve vooruitzichten zijn dat er nu meer recente wagens op de tweedehandsmarkt instromen – ook zogenaamde 0-kilometerauto’s - en dat de stocks geraken stilaan terug gevuld De prijzen stabiliseren of dalen zelfs voor oudere wagens, maar het aanbod van betaalbare recente occasies blijft mager. Zoals verwacht, krijgt de PHEV klappen op de tweedehandsmarkt en tegelijk kan de slechts licht stijgende vraag naar elektrische wagens dat verlies niet compenseren, ondanks het feit dat de occasie EV via bijvoorbeeld ballonfinancieringen zo aantrekkelijk mogelijk wordt gemaakt voor de particuliere klant. Maar die hapt dus nog altijd niet toe.


Bij de nieuwe wagens beleefden we de zoveelste topmaand op rij met ditmaal 34.669 inschrijvingen (+32,5%) waardoor de eerste zeven maanden +35,0% hoger uitkomen dan vorig jaar. We liggen echter nog een eind achter op de pre-Coronacijfers én gaat hier vaak nog om uitleveringen van wagens die eerder werden besteld. We merken dat leveringen stilaan terug vlotter beginnen te verlopen en bijgevolg zal de boost in de inschrijvingscijfers door laattijdige leveringen naar alle verwachting stilaan afgevlakt worden – ook de uitfasering van plug-in hybrides zal zich op termijn laten voelen (ten voordele van puur elektrische wagens). Het blijft ook opvallend hoezeer de Belgische nieuwmarkt wordt gedomineerd door de bedrijven/leasing: de consument valt terug naar minder dan één derde en keert steeds zich naar de occasiemarkt – vooral in Wallonië is die verhouding extreem.”

Recente blogposts

Alles weergeven

IFEMA MADRID kondigt MOTORTEC 2025 aan.

IFEMA MADRID heeft de data aangekondigd voor MOTORTEC 2025. De beurs zal plaatsvinden van 23-26 april 2025 in IFEMA MADRID in Madrid. Als aftermarket vakbeurs voor de automobielindustrie in Zuid-Europ

Comments


bottom of page