top of page

Michelin kondigt de acquisitie aan van de Flex Composite Group

Michelin kondigt de acquisitie aan van de Flex Composite Group om een leider in hightech weefstoffen en films te creëren


o Creatie van een leider in hightech weefstoffen en films die de omzet van Michelin Hightech Materials met 20% moet verhogen.

o Een belangrijke stap om de ontwikkeling van Michelin verder te brengen dan mobiliteit en om de Groep te positioneren als een belangrijke speler op het gebied van polymeer composiet oplossingen, in lijn met de Michelin in Motion 2030 strategie.

o Versterking van de unieke capaciteiten waarover beiden bedrijven beschikken om geavanceerde innovatiesynergiën voor een breed spectrum aan producten en toepassingen.

o Verbetering van het groeiprofiel van Michelin, bijdrage aan de EBIT voor de Groep en voor het segment Specialties, positieve cashgeneratie en een gunstig effect op de winst per aandeel.

o Acquisitie gefinancierd uit beschikbare cash, behoud van de sterke financiële positie van Michelin.

o Afronding van de transactie verwacht tegen eind Q3 2023.Michelin en IDI kondigden op 23 juni aan dat dat ze een overeenkomst hebben getekend waarbij Michelin 100% van de Flex Composite Group (FCG) overneemt tegen een bedrijfswaarde van € 700 miljoen.


FCG is Europees leider in hightech weefstoffen en films voor toepassing op zeer technische markten zoals de zeevaart, supercars en elektrische voertuigen, sport, en bouw. FCG heeft een breed aanbod aan polymeer composiet oplossingen, aansluitend aan de oplossingen die door Michelin zijn ontwikkeld. Het bedrijf telt 400 medewerkers. Het opereert voornamelijk in Europa, op snel groeiende markten met een dynamische vraag ten behoeve van high-end klanten. In 2022 realiseerde FCG een omzet van € 202 miljoen. Over de periode 2015-2022 maakte het bedrijf een organische groei door van gemiddeld 11% per jaar met een EBITDA marge van 25% tot 30%.


De overeenkomst biedt Michelin en FCG de mogelijkheid om een leider te creëren in hightech materialen en films. Deze acquisitie sluit volledig aan bij Michelin in Motion 2030 strategie en betekent een flinke stap voorwaarts in de doorontwikkeling van polymeer composiet activiteiten die verder gaan dan banden. Deze stap berust op de unieke innovatiecapaciteiten en R&D van Michelin en op de verregaande customer intimacy en expertise in industriële processen waarover FCG beschikt.


De transactie biedt de mogelijkheid om verregaande innovatiestrategieën uit te rollen voor een breed spectrum aan producten en toepassingen waarbij de milieuvoetafdruk van FCG wordt verkleind.


De acquisitie van FCB vergroot de omzet van Michelin in High Tech Materials met ongeveer 20% en versnelt het groeiprofiel voor deze activiteit. De transactie draagt zowel op Groepsniveau als voor het segment Specialties (waar FCG aan wordt toegevoegd) bij aan operationele marge van Michelin. De transactie heeft een positieve impact op het genereren van cashflow en is gunstig voor de aandelen.


Florent Menegaux, CEO van Michelin, zei hierover het volgende: ‘We zijn zeer verheugd dat we de teams van FCG mogen verwelkomen binnen onze Groep om een erkend leider in hightech materialen en films te creëren. Deze operatie berust op het beste van de twee bedrijven; met name op onze gemeenschappelijke expertise in polymeer composiet oplossingen. Het doel is om tot synergiën te komen en de innovatiegrenzen te verleggen voor een breed spectrum van nieuwe producten en toepassingen. Deze acquisitie markeert een belangrijke fase in onze strategie om de Groep te positioneren als een hoofdrolspeler op het gebied van polymeer composities die verder gaan dan de mobiliteit.’


Emmanuel Capriglione, Algemeen Directeur van FCG, zei hierover het volgende: “FCG heeft in de laatste jaren een sterk groei van activiteiten doorgemaakt. Dit succes is te danken aan een aantal belangrijke factoren: een erkende expertise op het gebied van composietmaterialen en -films, innovatievermogen en een sterke wens om continu de service aan klanten te verbeteren. Samen met Michelin kan FCG de innovatiecapaciteit vergroten, de activiteiten ter beperking van de milieuvoetafdruk versteken, en klanten duurzamere materialen leveren.”


De transactie wordt in cash betaald en wordt volledig gefinancierd uit cash die Michelin beschikbaar heeft. Daarmee behoudt Michelin z’n solide financiële positie.


Het is de bedoeling dat de transactie voor het eind van Q3 2023 wordt afgerond, onder voorbehoud van de gebruikelijke aanpassingen voor de closure en van toestemming door de bij de fusiecontrole betrokken jurisdicties.

Recente blogposts

Alles weergeven

IFEMA MADRID kondigt MOTORTEC 2025 aan.

IFEMA MADRID heeft de data aangekondigd voor MOTORTEC 2025. De beurs zal plaatsvinden van 23-26 april 2025 in IFEMA MADRID in Madrid. Als aftermarket vakbeurs voor de automobielindustrie in Zuid-Europ

コメント


bottom of page