top of page

Nieuwe motorolie voor Mazda- en Toyota-modellen: LIQUI MOLY Special Tec AA 0W-8

De ontwikkeling van nieuwe smeermiddelen loopt nog steeds op volle toeren. LIQUI MOLY brengt met de Special Tec AA 0W-8 zijn dunste motorolie tot nu toe op de markt. “Dit zorgt voor maximale brandstofbesparing en tegelijkertijd uitgebreide bescherming voor de motor”, zegt Oliver Kuhn. Hij is plaatsvervangend hoofd van het olielaboratorium van LIQUI MOLY.

De LIQUI MOLY Special Tec AA 0W-8 voldoet aan de modernste norm JASO GLV-1 die voor hybride modellen van Mazda en Toyota vereist is. De afkorting AA in de productnaam verwijst naar de voertuigen en staat voor Asia & America. “De Japanse autofabrikanten stonden altijd al open voor brandstofbesparing. Dat was de drijfveer om laagviskeuze oliën aan te bieden, te beginnen met 0W-20”, zegt Oliver Kuhn. Deze viscositeiten zijn alleen voor benzinemotoren mogelijk, waardoor het land van de rijzende zon altijd een voortrekkersrol vervulde bij de ontwikkeling van deze speciale motoroliën. Dat geldt ook voor hybride aangedreven auto's.


Moderne motoren hebben steeds modernere motorolie nodig, daarom investeert de industrie hierin veel ontwikkelingswerk. Hybride motoren stellen speciale eisen aan de motorolie. Deze aggregaten zijn kleiner, maar worden niet minder belast, juist meer, weet Oliver Kuhn: “Vaak moet zo'n motor hoge toerentallen vanuit stilstand aankunnen, dus in koude toestand. En dat zorgt ervoor dat water binnen kan dringen. Ook oxidatiebestendigheid en warmte- en corrosiebescherming worden bij de smeermiddelontwikkeling meegenomen. Additieven kiezen, en ook basisolie, wordt daardoor steeds lastiger. Een constant hoge kwaliteit is een basisvoorwaarde, de speelruimte voor toleranties is uiterst klein.” Dit kan met topsport worden vergeleken. Als topsporters om de overwinning strijden, wint degene die ook alle kleine dingen juist doet.

Ontwikkelingsperspectief: “0W-8 is momenteel de laagste viscositeitsklasse”, zegt de LIQUI MOLY-expert. “Een nog lagere viscositeit is denkbaar, maar dit kost enorm veel werk én geld. In 2015 zijn de viscositeitsklassen van de ‘Society of Automotive Engineers’ (SAE) met de lagere klassen 0W-16 /-12 /-8 uitgebreid. In de API was dit niet mogelijk. Daarom is de norm ILSAC GF-6B vastgelegd, die momenteel echter slechts tot SAE 0W-16 reikt. Tegelijkertijd ontwikkelde de Japanese Automotive Standards Organization (JASO) een nieuwe specificatie voor extra laagviskeuze oliën onder de naam JASO GLV-1 (Gasoline Low Viscosity). Dit is momenteel de geldige norm.


In Europa is overigens veel vraag naar de nieuwe LIQUI MOLY Spezial Tec AA 0W-8. Toyota schrijft in de handleiding van zijn voertuigen een olie met maximale brandstofbesparing voor. Om deze reden kijken garages en aan merken gelieerde dealers vol verwachting uit naar de kampioen op het gebied van benzinebesparing.

Recente blogposts

Alles weergeven

IFEMA MADRID kondigt MOTORTEC 2025 aan.

IFEMA MADRID heeft de data aangekondigd voor MOTORTEC 2025. De beurs zal plaatsvinden van 23-26 april 2025 in IFEMA MADRID in Madrid. Als aftermarket vakbeurs voor de automobielindustrie in Zuid-Europ

Comments


bottom of page