top of page

Spiraalveerconversiesets – Gedetailleerde uitleg

De vraag naar voertuigen met luchtvering groeit gestaag vanwege de gunstige eigenschappen van het systeem die bijdragen aan de veiligheid, stabiliteit en rijcomfort. Er zijn echter ook autobezitters die ervoor kiezen om het luchtveringssysteem van het voertuig te verwijderen en het om te bouwen naar traditionele spiraalvering. Wat zou de reden achter deze keuze kunnen zijn? In dit korte artikel legt Arnott uit wat de voor- en nadelen zijn van het ombouwen van een voertuig van lucht- naar spiraalvering.


Voordelen van ombouwen

Hoewel luchtvering zorgt voor een soepele rit en automatische niveauregeling in beladen toestand, zijn er redenen waarom autobezitters liever hun luchtveringssysteem verwijderen. De belangrijkste drijfveren voor deze beslissing zijn doorgaans de kosten voor reparatie en onderhoud. Vooral bij oudere voertuigen waarbij de eigenaar de auto binnen afzienbare tijd van de hand wil doen, spelen de economische waarde van de auto en de verwachte reparatiekosten een sleutelrol bij het nemen van de beslissing om een spiraalveerconversieset te installeren in plaats van een defect luchtveringssysteem te laten repareren. Soms is de reparatie gewoonweg niet meer rendabel. Een andere reden om voor een spiraalveerconversieset te kiezen kan zijn dat het voertuig zal worden ingezet op lange road trips, safari's of soortgelijke expedities met extreme weersomstandigheden zoals extreme hitte of kou, en waarbij er zeer weinig mogelijkheden zijn om onderweg de luchtvering te repareren. Het ombouwen van lucht naar spiraal kan dan een goed alternatief zijn, omdat hierbij de rubberen component wordt vervangen door traditionele stalen spiraalveren.


Nadelen van ombouwen

Het grootste nadeel van het ombouwen van een voertuig van een lucht- naar spiraalsysteem is dat de gunstige eigenschappen van extra veiligheid, stabiliteit en comfort die het luchtveringssysteem biedt, verloren gaan. Klanten die grotere aanhangwagens trekken of vaak zware ladingen vervoeren, worden geadviseerd het luchtveringssysteem te behouden om de voordelen van de automatische niveauregeling in beladen toestand niet te verliezen. Spiraalveren zijn ontworpen om binnen bepaalde grenzen een uitstekende rit te bieden. Als een omgebouwde auto zwaarbeladen is, zullen de veren doorzakken. Als gevolg daarvan zal de verminderde veerweg invloed hebben op het rijcomfort (stuggere rit, mogelijkheid tot volledig doorzakken), de balans van de auto en de reactie van het voertuig op stuurbewegingen. Daarnaast beïnvloedt het de uitlijning van de wielen, hetgeen uiteindelijk onregelmatige slijtage van het loopvlak veroorzaakt.


Arnott’s spiraalveerconversiesets

Voor deze oudere voertuigen of voertuigen waarbij de kosten/baten niet meer tegen elkaar opwegen, biedt Arnott spiraalveerconversiesets aan die vakkundig zijn ontworpen om de defecte luchtveringscomponenten van een voertuig te vervangen door traditionele stalen spiraalveren en bijpassende veerpoten en/of schokdempers. Alle spiraalveerconversiesets van Arnott zijn gemaakt in de VS en zijn ontworpen en getest op de weg om een soepele rit en vele jaren probleemloos rijden te bieden. Deze kits kunnen worden geïnstalleerd zonder speciale aanpassingen aan het voertuig. Veel van de kits van Arnott bevatten een elektronische bypassmodule (EBM), die is ontworpen om waarschuwingslampjes op het dashboard/foutcodes te voorkomen.Comments


bottom of page