top of page

Digitalisering van de werkplaats is niet meer te stoppen

Snap-On Tools, wereldwijd leverancier van gereedschappen en werkplaatsuitrusting voor garagebedrijven, en Inspectrum, wereldspeler voor diagnoseapparatuur en software gericht op de automotive sector, hebben al 2 decennia een intense samenwerking. De nieuwste ontwikkelingen komen uitgebreid aan bod op de 400m² tellende stand op Autotechnica



Inspectrum is sinds 2003 leverancier aan Snap-On Tools en leverde de voorbije twintig jaar al meer dan 600.000 videoscopes. De eerste videoscopes werden ontwikkeld als vervanging van de klassieke optische endoscoop. Voor Snap-On is Autotechnica het Europees lanceerplatform voor de demonstratie van de digitalisering van de werkplek wat het maximaal faciliteert. Patrick Luyckx, Senior Sales Manager Snap-on Tools Benelux / Mobile: “Tijdens Autotechnica stellen we de Inspectrum-technologieën die al lang in ons gamma geïntegreerd zitten voor aan diverse partijen die daar voordeel kunnen mee doen, zoals invoerders van automerken, nationale merkvertegenwoordigingen, en andere. We spelen daarmee in op de toename van het aantal technische interventies op afstand naar de werkplaats”. Het mag velen verbazen, maar Inspectrum heeft zijn roots in ons eigen land, waar ook nog steeds een R&D team aan de slag is. Daarnaast is het inmiddels uitgezwermd over de hele wereld, beschikt het over een respectabele lijst aan onderzoekscentra. Cameratechnologie maakt het o.a. mogelijk om de (digitale) beelden te registreren en te delen met anderen, bv. voor overleg en technische assistentie op afstand. Dat is een snel aan belang winnend onderwerp voor zowel de merkals onafhankelijke garage. Gaetan Woitrin, CEO at Inspectron Inc.: “Er is de toenemende technische complexiteit, de transitie naar elektrisch rijden, de schaarste aan hoog opgeleide technici, de nood aan efficiëntie,… wat technische ondersteuning op afstand vandaag haast onontbeerlijk maakt. Wereldwijd verplichten sommige auto- en ook motorenmerken hun garages zelfs tot aankoop van dergelijke uitrusting. De digitalisering van de werkplaats verloopt top-down, vanuit de grote merken die een pioniersrol opnemen naar de merkgarages en verder naar de onafhankelijke garages”. De Snap-On Cloud biedt klanten een abonnementsformule voor het stockeren en beheren van beelden. Integratie met computerprogramma’s als TeamViewer en Microsoft Teams maken de beeldcommunicatie tot een zeer universeel bruikbare tool



Alsmaar gesofisticeerder

De nieuwste ‘digitale inspectiecamera’ BK7000 heeft heel wat in zijn mars. Het is de absolute top in het aanbod video-inspectiecamera’s en betreft een dubbel camerasysteem, geïntegreerd in zowel de kopzijde als zijdelings van de flexibele arm, wat toelaat een nog vollediger beeld te vormen van onder normale omstandigheden onbereikbare en bijgevolg onzichtbare plekken. Patrick Luyckx licht toe: “Denk daarbij zowel aan onderzoek in het motorcompartiment, in het motorblok zelf, onder het dashboard of in allerhande holle ruimtes van het koetswerk. De camera’s zijn hoge resolutie types – 1280 x 720 dpi - voor een zeer hoge beeldkwaliteit. De flexibele camerastang (5,5mm Ø) is afneembaar en draadloos op afstand bestuurbaar voor nog meer flexibiliteit bij het doordringen tot de moeilijkst bereikbare plekken. De camerakop kan zelfs afstandbestuurd tot 180° draaien en de LED-verlichting is in 10 stappen regelbaar”. Optioneel zijn er een uiterst dunne 3,8mm sonde voor onderzoek van dieselmotoren en een UV-camera leverbaar. Het aanraakscherm van de BK7000 meet 5” diagonaal (127mm). Er is 32Gb interne opslagcapaciteit voor zowel statische beelden als video. Voor de voeding van het apparaat zit een oplaadbare Li-Ion accu ingebouwd. Het actuele gamma video-inspectiecamera’s telt vijf modellen in een zeer brede prijswaaier, zodat elke werkplaats de meest geschikte oplossing kan vinden.


De kleine tovenaar

Een opgemerkte nieuwkomer is de ‘zaklamp’, alias WiTorch™, wat meer zegt over de vormgeving dan over de ingesloten technieken. Er is wel degelijk een krachtige lichtfunctie aanwezig, maar ook een HD-camera, een QR-/barcode lezer, een laser pointer en zelfs microfoons voor het opnemen van commentaren bij de beelden. Het is een ideale tool voor inspecties rondom voertuigen. De camerabeelden laten zich ook naar de Cloud opladen om ze te bewaren en/of te delen met andere partijen. Dankzij ‘livestreaming’ kunnen helpdeskmedewerkers in real time meekijken en assisteren bij de uit te voeren werkzaamheden. Gaetan Woitrin (Inspectron Inc.) verwijst naar Amerika: “Porsche maakt in Amerika gebruik van vier havens waar de wagens ontschepen en een inspectie op transportschade ondergaan. Daartoe wordt nu deze WiTorch™ ingezet, wat niet alleen de schadevaststelling vergemakkelijkt, maar in één beweging toelaat een schadedossier te documenteren”.


Onmisbaar in elke garage

Sinds de jaren ’80 mag SnapOn zich al pionier noemen op het vlak van diagnoseapparatuur. Vandaag is diagnoseapparatuur onmisbaar voor elke garage, een topprioriteit zelfs, ongeacht de schaalgrootte. Snap-On Diagnostics biedt de optimale keuze voor elke gebruiker. Gebruiksgemak staat steeds voorop, zodat iedereen er gemakkelijk mee aan de slag kan. Mogelijk nog belangrijk dan de robuustheid, betrouwbaarheid en het gebruiksgemak van het toestel is de achterliggende software. Patrick Luyckx: “Het is zeker geen geheim dat de toegankelijkheid tot de voertuigsoftware bij de verschillende merken alles behalve vlot verloopt. Hoewel Europa de constructeurs verplicht om vrije toegang te verlenen tot de gegevens zodat ook merkonafhankelijke garages de nodige werkzaamheden kunnen verrichten, blijft een deel afgeschermd achter een toegangscode. Met SnapOn Diagnostics maken we het onze klanten uiterst gemakkelijk om de volledige en directe toegankelijkheid te verkrijgen”.


Security Link

Om een veilige verbinding met voertuigregeleenheden te realiseren, heeft Snap-On een beveiligde Security Link ontwikkeld. Voor de Security Link functionaliteit is altijd de meest recente diagnosesoftware en een actieve licentie nodig. De persoonlijke registratie zorgt voor een naadloze integratie van de nieuwste Security Link-functionaliteit met het Snap-On diagnoseplatform. Snap-On Diagnostics koopt zelf de licenties en zet ze door naar haar diagnoseapparatuur. Dat betekent een enorme tijdswinst en gebruiksgemak t.o.v. andere oplossingen zoals soms voorzien bij sommige garageconcepten. Wie over de laatste versie van de Snap-On Diagnostics apparaten beschikt, heeft WiFi aan boord en kan toegang krijgen tot de ‘Schutz Fahrzeug Diagnose’ (SFD) voor de Volkswagen Audi Groep personenauto’s en bestelwagens. De Volkswagen Audi Groep is de nieuwste toevoeging in Snap-On Security Link, naast de eerder geïntroduceerde toegang tot beveiligde elektronische regeleenheden van Fiat, Alfa Romeo, Lancia en Nissan. De door Snap-On Diagnostics aangekochte licenties hebben telkens een looptijd van één jaar. Voor Fiat, Alfa Romeo, Lancia is er zelfs een voordeeltarief onderhandeld.



Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page