top of page

Kärcher presenteert nieuw gamma

Als het proper moet zijn.


Winnenden – Vier jaar geleden is Kärcher gestart met de vernieuwing van zijn gamma hogedrukreinigers. Dat ging gepaard met een investering van 32 miljoen euro. In de hoofdvestiging in Winnenden konden we het eindresultaat ontdekken. Tegelijk werden tijdens de presentatie nog andere nieuwe producten uit het gamma voorgesteld. We pikten er de voornaamste uit, de toestellen en apparaten die in de garage en het carrosseriebedrijf tot hun recht kunnen komen.


Hartmut Jenner, voorzitter van de raad van bestuur, bij de nieuwe koudwater hogedrukreiniger (links op de foto) en warmwater hogedrukreiniger (rechts op de foto).


Dat geel de kernkleur is van Kärcher valt op tot in de kleinste details. Hartmut Jenner, voorzitter van de raad van bestuur, opende de presentatie. Zijn strak pak was opgefleurd met een discreet geel pochetje en jawel zelfs zijn kousen waren geel gekleurd. Bij Kärcher verloopt alles ‘pünktlich’ en proper. De gebouwen liggen er als gelikt bij en de presentatie begint op de minuut stipt om 10 uur, uiteraard zoals voorzien. Hartmut Jenner begon zijn presentatie met het opsommen van de kwellingen die elk bedrijf meemaakt. De voorbije paar jaar waren er problemen met een verstoorde logistiek en dure materialen. Net zoals bij ons heeft Kärcher moeite om bekwame medewerkers te vinden. Verder betreurde hij de internationale spanningen met onder meer de oorlog in Oekraïne. Andere uitdagingen zijn de inflatie en de vloed aan nieuwe regels en regelgevingen in de diverse landen.


Ondanks alles was hij blij dat Kärcher tijdens de eerste zes maanden van het jaar goed gepresteerd heeft met een groei van 4,8% tegenover de zelfde periode verleden jaar. Uiteindelijk was Hartmut Jenner ontzettend opgetogen over de nieuwe producten die hij kon voorstellen. Daarbij werd rekening gehouden met verschillende zaken. Wat de materiaalkeuze betreft, is gepoogd om daar waar mogelijk gerecycleerd materiaal te gebruiken. De opbouw van toestellen is nu meer dan ooit modulair waarbij verschillende componenten in verschillende apparaten worden gebruikt. Dat vereenvoudigt de productie, de opslag van wisselstukken en uiteindelijk ook het onderhoud en de eventuele herstellingen. Verder werd rekening gehouden met opmerkingen van klanten en dat vertolkt zich vooral in een betere ergonomie en gebruiksvriendelijker machines.


Nieuwe koudwater hogedrukreinigers


Hogedrukreinigers blijven de kern van het productaanbod bij Kärcher. Daarbij kan een onderscheid worden gemaakt tussen twee categorieën: Degene die werken op koud water en degene die werken op warm water. Met in totaal twaalf nieuwe producten vernieuwt Kärcher zijn assortiment koudwater-hogedrukreinigers in het zogenaamde superklasse-segment. Met de HD 9/20-4 S, HD 10/21-4 S, HD 10/25-4 S en de HD 13/18- 4 S zijn er vier verschillende productklassen, elk verkrijbaar in drie verschillende uitrustingsvarianten. De nieuwe, krachtige apparaten voor professionele gebruikers zijn bijzonder ergonomisch. Dankzij roterende spuitmonden met ‘Vibrasoft’-functie worden bij de modelvarianten “Plus” trillingen tot 30% verminderd, waardoor vooral lange werksessies comfortabeler worden.


Afhankelijk van de variant hebben de nieuwe modellen een wateropbrengst van 900 tot 1300 liter per uur en een werkdruk van 250 bar. Robuuste pompen met keramisch gecoate zuigers en cilinderkoppen van messing en lucht-/watergekoelde motoren zorgen voor een lange levensduur van de apparaten, zelfs bij zware belasting. Met het ‘Easy!Force’-hogedrukpistool, dat gebruik maakt van de terugslagkracht van de hogedrukstraal zodat er weinig kracht nodig is om het hogedrukpistool vast te houden, kan er langdurig worden gewerkt zonder vermoeid te raken. Dankzij de servobesturingsregelaar kunnen het watervolume en de druk makkelijk op het pistool worden geregeld. De SXA-varianten beschikken bovendien over een automatische slanghaspel waardoor het op- afrollen van de slang vergemakkelijkt zelfs onder druk.


De koudwater hogedrukreiniger in actie


Nieuwe warmwater hogedrukreinigers


Met zes varianten herziet Kärcher tegelijk zijn productreeks van warmwater hogedrukreinigers van de midden- en superklasse. Speciale aandacht ging uit naar de ergonomie en het gebruiksgemak. Zo zijn de hogedrukreinigers afhankelijk van de uitvoering voorzien van een extra opbergvak of een automatische slangtrommel, waardoor de voorbereidingstijden tot wel met de helft worden ingekort. Dan zijn er ook nog de beproefde onderdelen als het ‘EASY!- Force’-hogedrukpistool en de regeling van het vermogen vlak bij de hendel via ‘Servo Control’.


Een van de meest tijdrovende aspecten bij het gebruik van een hogedrukreiniger is het verhandelen van de slang. Om dit te verhelpen, is er de nieuwe automatische slangtrommel voor de HDS midden- en superklasse-apparaten: de 20 meter lange hogedrukslang met teflonbekleding is zeer robuust en waarborgt correct op- en afrollen, ook als dit schuin onder een hoek van maximaal 45° gebeurt. De ‘ANTI!Twist’-functie zorgt er bovendien voor dat de slang zich niet kan verdraaien. Andere voordelen qua ergonomie en gebruiksvriendelijkheid zijn het krachten besparend gebruik van het hogedrukpistool, praktische opbergmogelijkheden van het apparaat voor spuitlans, netkabel, sproeiers en gereedschap en de eenvoudige activering van de stoomtrap door een opening in de afdekking. Het manoeuvreren vergemakkelijkt door de grote zwenkwielen en ergonomische handgrepen.


De nieuwe warmwater-hogedrukreinigers van Kärcher zijn als middenklasse modellen leverbaar met een werkdruk van maximaal 210 bar en een opvoervolume van maximaal 1000 l/h, in de superklasse met een druk van maximaal 200 bar en een opvoervolume van maximaal 1300 l/h.


Schrobben en vegen


Links: we gaan de John Deere te lijf met de warmwater hogedrukreiniger

Rechts: het meest spectaculaire product is ongetwijfeld de schrobzuigrobot


Kärcher heeft ook verschillende apparaten in zijn gamma voor het onderhoud van vloeren en dit zowel voor buiten (bijvoorbeeld een koer voor de garage) als binnen. Voor buiten en in de werkplaats kunnen de borstelmachines dienen. Ze worden manueel voortgeduwd of de bediener kan er al rijdend mee overweg. Voor binnen zijn er de schrob- en zuigmachines. De meest spectaculaire is ongetwijfeld de schoonmaakrobot KIRA B 50 die nu uitgerust is met nog krachtigere sensoren en laserscanners om een betrouwbare navigatie te garanderen. Dankzij het dockingstation en de lithium-ion-accu kan de KIRA B 50 zichzelf opladen en volledig autonoom functioneren. Routes plannen of aanmaken is heel eenvoudig. Door de reinigingsprestaties en de zijbezems voor reiniging dicht langs de randen zijn er volgens Kärcher nagenoeg geen handmatige handelingen nodig en wordt er bespaard op werktijd. Met een werkbreedte van 55 cm, een maximale werksnelheid van 3,6 km/u en de krachtige lithium-ion-batterij van 160 Ah heeft de schrobzuigrobot een oppervlakteprestatie tot 2000 m2/u . De gebruikte hoeveelheid water, de dosering van het reinigingsmiddel en de reinigingssnelheid kunnen vooraf nauwkeurig worden ingesteld. De reinigingsvloeistof wordt snelheidsafhankelijk toegevoegd.


Kärcher doorgelicht


Wereldwijd heeft Kärcher 15.330 medewerkers op de loonlijst staan en jaarlijks wordt een verkoop van ruim 3 miljard euro gerealiseerd. Ondanks zijn formaat is het nog altijd een familiebedrijf. Wel staat het dagelijks bestuur momenteel onder leiding van Hartmut Jenner. De oorsprong van het bedrijf gaat terug tot 1935 met aan de basis de oprichter Alfred Kärcher die in 1950 de eerste warm water hogedrukreiniger ontwikkelde en op de markt bracht. Hogedrukreinigers vormen nog altijd de kern van het productengamma al is door de jaren heen het aanbod stevig uitgebreid met borstelmachines, schrobmachines, stofzuigers, reinigingsmiddelen en zelfs handkuis toebehoren. De eerste machines waren in het blauw getooid maar vanaf 1974 werd geel de herkenbare Kärcher kleur. Om zich te onderscheiden van toestellen en apparaten bedoeld voor particulier gebruik krijgen professionele machines sedert 2013 een grijze kleur aangemeten. Bij Kärcher maken ze er een zaak van om onderdelen en wisselstukken voor B2C-producten tot 10 jaar lang te kunnen leveren. Voor B2B-producten is dat 20 jaar. In België worden de professionele Kärcher producten verdeeld door een hele reeks professionele dealers. Daarnaast zijn er vier zogenaamde Kärcher Stores en zes Kärcher Centers.De eerste warmwater hogedruk reiniger van Kärcher dateert uit 1950 en was in het blauw getooid.


Comentários


bottom of page